BAMM 2011 Rävduns rapport

Björkliden Arctic Mountain Marathon, BAMM, är en tvådagars fjällorientering för tvåmannalag med övernattning på fjället.
Läs mer och se bilder på BAMM

Distanserna är 30 km, 50 km och 70 km fördelat på två dagar.  I år ställde Rävduns Fredrik Alsenhag upp tillsammans med en kompis resultatet blev efter en mycket stark insats: I mål efter 13 h och 4000höjdmeter 61km löpning och 30 plats och här kommer hans rapport från tävlingen:

BAMM 50 2012
Då var denna strapats avklarad och här kommer en liten kort återblick med reflektioner:

Under 90-talet sprang jag ett antal tävlingar som hette FEMM 70, BIMM men är i princip samma sak, nämligen :Bergsmarathon i svenska fjällen.  Det som är signifikativt för denna tävling är att sträckan är fågelvägen och kan variera avsevärt år från år samt att de senaste 15 åren har utrustning och mat blivit betydligt lättare.

1994 startade jag med cirka 10-11kg packning och i år hamnade jag och Mathias(man springer i par) på cirka 5,5 kg packning inklusive startdryck.

Vilken utrustning skall då minst medföras?

Regnjacka med huva, överdragsbyxor, värmetröja minst 200 gram, vantar, mössa, sovsäck, liggunderlag, mat för cirka 36 h inkl vila.
Laget medför tält, sjvmateriel och kök med bränsle!

Detta renderar i en utrustningshets och det går att komma ned till cirka 3 kg som extremvikt men då kostar sannolikt dessa prylar en hel del pengar. Ett lag i FEMM 70 hade ryggsäckar som vägdes in på 2,85 kg??!!

Vilka är utmaningarna och upplevelserna?

Att förbereda och genomföra tävlingen med val av utrustning inkluderat mat.

Vädret och terrängen är både en upplevelse, utmaning och irritation. Fantastiska vyer i BJÖRKLIDEN-KÅRSAVAGGE-LAKTATJÅKKA området detta år. Vädret med dålig sikt, nederbörd och kuling från 800 möh till 1400 möh ställer krav på både psyke, rutiner och samarbete inom laget. Rutiner i vilka vägval man gör,  kontinuerligt tillföra vätska och energi balanserat med att frysa i stället för att blöta ned förstärkningsplagg.

Att springa ned 600 höjdmeter i stenskravel för att nästan omedelbart efter detta ta 700 höjdmeter på ett fåtal kilometer tär på benen i synnerhet under dag 2. Men samtidigt att se himlen klarna upp och hela dalar öppnar sig möjliggör 15 sekunders reflektion och bearbeta fantastiska vyer!

Genomförande av tävlingen

Löpningen genomförs i par och i år var sträckan 26,4 km fågelvägen och cirka 1700 höjdmeter dag 1. I verkligheten blev sträckan 31,5 utan någon större orienteringsmiss med lite mer höjdmeter.  Man tar sig i mål till ett nattläger och går in i bas för att påbörja cirka 18 h återhämtning. Det tunna och korta liggunderlaget med 1 hysat lätt sovsäck med komfort 10 grader innebar verkligen ingen skönhetssömn utan 4 timmar i sträck och därefter 1 h i stöten. Kallt stundtals, i synnerhet när man varit ute och kastat vatten!.

Seg som en kamel på Nordpolen gick starten för oss kl 0800 och vi stack i väg på ytterligare 32 km löpning med en liten grövre miss och en sämre tränad lagkamrat vilket innebar dubbla ryggsäckar halva dag 2. Mycket dålig sikt och tävlingen gjorde skäl för att benämna sig som Europas hårdaste bergsmarathon. Känslan när man går i mål och benen är så utmattade att man inte tror det är sant. Känns nästan euforiskt! Sagolikt och befriande!!

 

Val av mat:
Efter en mindre uppladdning med sponsring av Försvarsmakten så blev maten/ man ungefär så här:

Under dag 1 och 2

  • 3 Endurance Bars
  • 1 gel
  • 2 påsar electrolyte 
  • Mkt vätska

I nattlägret

  • 1 gel direkt samt 1 påse Carboloader
  • 1 Va-påse
  • 1 paket bacon var och buljong på fettet (klockrent)

Frukost dag 2

  • 1 va rätt samt 1 påse electrolyte

 

Sammanfattning

En mycket utmanande och inspirerande tävling som ställer höga krav på träning i bergsterräng motsv, erfarenhet av orientering i fjällen, anpassning av materiel, mat och rutiner, samt uppträdande i dåligt väder är några budskap och något laget bör behärska.
Bilden är från BAMMs hemsida!